Andro Kullerkupp
Andro Kullerkupp
Vertex Consultingu asutaja

Visiitkaardi andmisest

13. sept. 2004

Tänapäeval on visiitkaardi vahetamine ärikohtumisel kujunenud tavaliseks toiminguks ning seetõttu ei panda tähele informatsiooni, mida see tegevus endas kannab. Jaapani kultuuris on visiitkaardi vahetamine siiani säilinud kui rituaalne tegevus, mille kaudu rõhutatakse oma austust ja lugupidamist teise suhtes.

Tähele tasub panna mitmeid erinevaid elemente. Kui ei soovita oma visiitkaarti anda tuues põhjuseks erinevaid asjaolusid, millest levinuim on, et just said otsa, siis võib tegemist olla negatiivse eelarvamusega sinu suhtes. Peab ütlema, et esineb ka erandeid.
Kui visiitkaart ilmub sinu kätte peale kohtumist siis see tähendab, et negatiivset eelarvamust on muudetud ja tõenäoliselt ollakse valmis sinuga edasi rääkima.

Jälgige kuidas käitutakse sinu visiitkaardiga. Kui sellega hakatakse mängima, suhu toppima ja kortsutama, siis see näitab, et sinuga kohtumine on üks ebameeldiv kohustus ning, et sinu vestluspartneril on igav. Kõige hullem juhus, mida olen oma silmaga näinud on see kui visiitkaart volditi keskelt kokku, mis minu jaoks tähendas katastroofilist pööret potentsiaalsetes partnerlussuhetes. Visiitkaardi kokku voltimine on võrdne sinu silme ees selle prügikasti heitmisega. Ma ei ole kindel kas otsiksid sellise inimesega veel kontakti ja tahaksid koostööd teha.

Kui sinu visiitkaart pannakse pükste tagataskusse siis võid samuti järeldada, et see leitakse sealt alles siis kui püksid kolmandat korda pesust tulevad.

Tähtsad on ka andmed, mis on visiitkaardile kantud. Kaardil olev otsenumber või GSM number näitab avatust ja usaldusväärsust. mis tähendab, et selle andja usaldab sind ja on valmis sinuga suhtlema sulle sobival ajal. Tuleb mõista, et vahest ei sõltu kaardile kantavad andmed kaardi andjast, vaid ettevõttest, milles on korporatiivse identiteedi nõuetega ära määratud, millised andmed kantakse visiitkaardile.

Kuidas on õigem käituda?
Üldtava on vahetada visiitkaarte tutvustamise käigus. Kui oled visiitkaardi saanud siis jäta see enda ette lauale, et vältida vestluspartneri nime unustamist vestluse vältel. Teine võimalus on panna see pluuse rinnataskusse, märkmiku või mapi vahele. Ära unusta vestluspartneri visiitkaarti kunagi maha (see juhtus hiljuti minu endaga).
Ära saada oma visiitkaarti postiga välja arvatud juhtudel kui sa oled selle eelnevalt kokku leppinud või kui tegemist on formaalsete dokumentide postitamisega või teatega, millele soovite kindlasti tagasisidet.

Andro Kullerkupp

Liitu uudiskirjaga:
Meie kvartaalne uudiskiri sisaldab äriarenduse ja innovatsiooniga seotud näpunäiteid, turutrende ning kasulikke nõuandeid juhtimises.