Andro Kullerkupp
Andro Kullerkupp
Vertex Consultingu asutaja

Kuidas me 3 nädalaga 2,2 m € laenasime!

10. jaan. 2014

Äsja positiivse laenuotsusega lõppenud projekt väärib teiega jagamist kuna see on üks hea näide mis tõestab, et ühest inimesest ka suures süsteemis sõltub kõik. Umbes pool aastat tagasi hindasime ühe oma kliendi rahavoogusid ja ilmnes, et 6 kuu pärast vajab ta üle 2 miljoni euro lisakapitali. Tegin väikese eeluuringu suuremates pankades, et hinnata antud ettevõtte laenusaamise tõenäolisust. Vastused näitasid, et pangad just tormi ei jookseks kuna bilanss ei olnud sel hetkel kiita.

5 kuud hiljem muutsime taktikat ja esitasime laenupakkumiskutse viiele pangale ning kutsusime külla, tehast vaatama. Suhtumise erinevus pankade vahel hakkas koheselt välja paistma. Nüüd tagantjärele ma ütleks, et küsimus ei olnud suhtumises meie klienti, vaid konkreetsete persoonide üldine suhtumine ellu ja klientidesse.

Selles loos ma ei soovi pankade nimesid mainida aga olen nendele pannud metafoorsed nimed vastavalt nende tegutsemisele.

Pank 1 „Uimane“ – meie pakkumise kutsest oli möödunud ca 1 nädal kui vastati. Möödus veel nädal kui võttis ühendust taas uus inimene ja küsis täpsustavaid küsimusi. Andsime kõikidele pankadele võrdselt infot. Koostasime kõikide pankade küsimustest KKK ja andsime ligipääsu Dropboxi kataloogile, mis sisaldas kogu infot. Möödus veel nädal, „Uimane“ võttis uuesti ühendust ja soovis meid külastada. Sellel hetkel oli üks pankadest juba laenuotsuse teinud.

Pank 2 „Muretseja“ – pank vastas pakkumiskutsele kiiresti ja ühendust võttis kohaliku piirkonna laenuhaldur. Visiit tehasesse toimus juba mõne päeva pärast. Tegemist oli aga isikuga, kes otsis pigem probleeme kui lahendusi. Iga vastus mis me tema küsimusele andsime tekitas jälle uusi küsimusi. Siiski teatas ta ca 10 päeva hiljem, et ta ei saa komiteesse minna kuna arvab, et ei saa positiivset otsust. Tänasime ühe lausega ja soovisime edu edaspidiseks.

Pank 3 „Vaikija“ – kui me pool aastat varem eeluuringut tegime, siis oli see pank väga aktiivne ja andis head nõu. Siiski viitas ka tema bilansi kehvadele näitajatele ja arvas, et ilma parema bilansita pole võimalik edasi minna. Pool aastat hiljem, kui bilanss oli korras ei vastanud see pank aga üldse.

Pank 4 „Puhkajad“ – tegemist oli ühe väiksema pangaga, mis reageeris kiiresti. Ka nemad tulid külla juba mõne päeva pärast. Väga asjalikud inimesed ja näha oli, et nad tahaksid seda ettevõtet endale kliendiks. Kõik tundus kena aga lahkudes ütles haldur, et läheb nüüd 2 nädalaks puhkusele. See sai nendele saatuslikuks – nad kaotasid väga perspektiivika kliendi.

Pank 5 „Superman“ – peale pakkumiskutset saadeti meile viisakas vastus, et meie kutse on menetlusse võetud. Vastasin ettepanekuga kohtuda meie tehases. Kuna tegemist on välismaa kliendiga, siis pakkusime pankadele kohtumise ajaks paaripäevase ajavahemiku. Kinnitust kohtumiseks aga ei tulnud. Peale esimest kohtumist pangaga nr3 helistas mulle „Superman“ ja ütles, et on sisuliselt puhkusel aga on valmis homme tulema külla. Tegime oma plaanid ümber ja võtsime ta vastu. Haldur koos analüütikuga küsisid asjalikke küsimusi ja „Superman“ ütles kohapeal välja, et esmaspäevaks on meil pakkumine laual (oli reede). Ja nii juhtuski. Sel ajal kui teised pangad ikka veel küsimusi esitasid oli „Superman“ juba pakkumise esitanud. Minu klient oli taas Eestist lahkunud ja käisin teda pangas esindamas. Ütlesin selgelt välja, et võidab pank kes on kiireim.

Kolm päeva hiljem oli laenukomitee otsus tehtud pakutud tingimustel. Hiljem selgus, et plaanitud komitee istung jäi tegelikult seoses Eesti Vabariigi taasiseseisvumispäevaga ära. „Superman“ aga tutvustas igale komitee liikmele projekti eraldi ja sai kõigi aktsepti. Järgnes lepingute ette valmistus ja nädala pärast oli laen käes.

Olgu mainitud, et vahepeal soovisime lepingut muuta ja „Superman“ kinnitas muudatusi kaks korda komiteeliikmetega. Kõik see toimus väga lühikese aja jooksul. Ta teadis, et kiirus on argument ja toimis vastavalt. Sellist klienditeenindust kohtab tõeliselt harva. Super kogemus minule ja mu kliendile. Kõik sõltub ühest inimesest, kes on piisavalt motiveeritud, taibukas ja lahendusele orienteeritud. Sellised inimesed tõstavad kogu ettevõtte mainet ja nende karjäär on kindlasti lennukas.

Liitu uudiskirjaga:
Meie kvartaalne uudiskiri sisaldab äriarenduse ja innovatsiooniga seotud näpunäiteid, turutrende ning kasulikke nõuandeid juhtimises.