Andro Kullerkupp
Andro Kullerkupp
Vertex Consultingu asutaja

Kuidas tekivad sinu firma fännid?

30. dets. 2019

Panustad tohutuid töötunde tootearendusse, protsesside tõhustamisse ja turundusse ning lõpuks, kui kurnatult oma tööst maailmale teada annad, siis avastad, et tegelikult kedagi ei huvita. Neid ei huvita sellepärast, et sinu pakkumine ei inspireeri neid.

Kõik algab MIKSIST

Tunnustatud inspiratsiooni kõneleja Simon Sinek, võtab asja lihtsasti kokku: “Inimesed ei osta seda mida sa teed, vaid seda miks sa teed”. Hetkel on väga trendikas oma ärimudeleid üle vaadata. Ärimudelite keskne küsimus on samuti väärtuspakkumine. Siin aga kiputakse segi ajama kellegi teise MIKS ja iseenda MIKS. Me üritame iga hinna eest teistele meeldida, selle asemel, et endale selgeks teha miks me hommikul voodist tõuseme ja teeme just seda mida teeme. Alles siis kui suudame selle enda jaoks sõnastada, oleme võimelised enda ümber koondama inimesi kes aitavad meie MIKSI ellu viia. Sinek nimetab neid KUIDAS inimesteks.

Kuidas MIKSIST fännid tekivad?

Üldiselt tehakse mingi toode või teenus valmis ja siis püütakse seda teistele pakkuda. Kasutatakse moodsaid turunduslikke manipulatsioone ja nende osava kasutamise tulemusena õnnestubki kasu saada. Siiski enamik sellisel viisil tegutsejaid pikaajalist edu ei saavuta. Seda seetõttu, et nad alustasid asjast mida müüa, mitte põhjusest midagi korda saata, mille üheks väljundiks võivad olla erinevad tooted ja teenused. Neile lihtsalt ei teki fänne. Fänniks saab see kes sinu kontseptsiooni nähes tunneb, et “vau, hästi paned”, tahan just sinu toodet, et sind selles asjas toetada.

Kas oled vahest märganud, et samal tänaval olevatest pubidest üks on rahvast pungil ja teises istuvad üksikud inimesed? Asi ei saa olla asukohas. Põhjus seisneb just selles, et ühe pubi omanikud on võib-olla enesele teadmatagi suutnud väljendada seda millesse nad usuvad. Kui pubi omanikul on enda jaoks selge miks ta innukalt hommikul voodist tõuseb, siis see kandub üle tema otsustesse. Asi ei seisne ainult selles mida ta reklaamib, vaid kogu toimimisviisis. Töötajad muutuvad oma töökoha fänniks, mis omakorda tekitab fänne külastajate hulgas.

MIKS saab alguse üsna tihti sisemisest protestist olemasoleva olukorra vastu. Oletame, et väikeses maakohas puudub piisav moodsate rõivaste ostuvõimalus. Noor neiu otsustab asutada väikese riidepoe, et ka tema kodukandi inimestel oleks piisav kaubavalik. Tema ümber koonduvad teised sama “protestimeelsusega” inimesed ja võite ette kujutada milline lahe õhkkond on selles poes. Klientidest saavad fännid, kes räägivad sellest entusiastlikult teistele. Peagi kasvab see poodide ketiks, sest neiule ei piisa sellest, et ainult nende väikeses maakohas see probleem lahendatud sai. Tema missioon on seda teha kõikjal.

Plaan A võib viia selle õige plaan B-ni

Heaks praktiliseks näiteks on kiiresti rahvusvahelist kuulsust koguv eesti ettevõte CLEVERON. See sai alguse omaniku asutatud interneti mööblipoest, mille käigus ta tundis, et mööbli toimetamine klientideni on liiga tülikas ja kulukas kõigile osapooltele. Ta asus otsima lahendust, kuidas teha kauba kättetoimetamine inimestele mugavamaks ja odavamaks. Tänaseks on selle missiooni täitmine just see vedur, miks ta ikka ja jälle meid uute pakirobotitega üllatada suudab. Tema ümber on koondunud sama MIKSIGA meeskond ja tema klientideks on ettevõtted, kes on inspireeritud tema meeskonna ideedest.

Seega, kui sa tegeled hetkel asjaga, mille tegemiseks sa ei suuda enda sisemist MIKSI leida, siis võib see olla just see plaan A mille abil sa jõuad tegeliku põhjuseni, miks innukalt hommikul ärgata, teades täpselt miks sind on maailmale vaja.

Edukat missiooni soovides!

Liitu uudiskirjaga:
Meie kvartaalne uudiskiri sisaldab äriarenduse ja innovatsiooniga seotud näpunäiteid, turutrende ning kasulikke nõuandeid juhtimises.