Andro Kullerkupp
Andro Kullerkupp
Vertex Consultingu asutaja

Erinevad inimtüübid tasakaalustavad kollektiivi

11. okt. 2004

Kujutlege, et olete väikses paadis ja kõik istuvad ühes servas. Sellist paati on äärmiselt raske juhtida ning sellel on oht kergesti ümber minna. Et vältida sellist olukorda võiks hankida oma meeskonda inimesi, kes on oma isiksuse tüübilt erinevad olemasolevatest inimestest. Seda lahendust on suhteliselt keeruline ellu viia, kuid värbamisel tasuks paluda professionaalsete konsultatsioonifirmade abi, kes viivad läbi personaalsed uuringud iga olemasoleva isiku kohta ning tuvastavad puuduvad lülid tasakaalustatud meeskonna loomiseks.

Toon ühe näite tuntud isiksuse tüübi määramise mudelist „enneagramm“.
Enneagramm jagab isiksuse tüübid 9 kategooriasse:

  1. Perfektsionist
  2. Andja
  3. Teostaja
  4. Romantik
  5. Uurija
  6. Paadunud skeptik
  7. Elunautija
  8. Kaitsja
  9. Lepitaja

Ideaalse meeskonna loomiseks on kõik isiksuse tüübid võrdse tähtsusega ja tasakaalustamata meeskond ei toimi piisava efektiivsusega. Kui näiteks meeskonnas on ülekaalukalt „uurijaid“ ja „romantikuid“, kuid mitte ühtegi „teostajat“ siis kipuvad asjad jääma vaid heade mõtete tasandile.

Kui meeskonnas on ülekaalukalt „perfektsioniste“ siis kipuvad asjad venima kuna nad ei suuda iialgi leppida mööndustega ja neil on raskusi delegeerimisega. Võiks arvata, et kellel seda „elunautijat“ meeskonda vaja on, kuid selline isiksus aitab asju läbi huumoriprisma näha ning hoiab meeleolu tasakaalus, tuletades meelde, et töötame selleks, et elada mitte vastupidi.

Kui mõne isiksuse tüübi peab oma meeskonnast olude sunnil välja jätma siis „lepitaja“ peaks olema igas meeskonnas kindlasti. Seda isiksust peetakse heaks läbirääkijaks ja ideaalseks pingetemaandajaks, mis iganes kriitilises olukorras.

Paremini läbimõeldud ja ratsionaalsemate otsusteni jõudmisele aitab kaasa ka see kui meeskonda kuulub vastassugupoole esindajaid. Meesterahvad omavad rohkem terviknägemust ning naisterahvad aitavad visionääre nö. maapeale tõmmata ja muudavad teemade käsitluse pisut detailsemaks. Oluliseks on ikkagi tasakaal, sest mehed üheskoos võivad seada endale eesmärke, mis ületavad ettevõtte tegelikke võimeid ning naised võivad jääda kinni detailidesse. Samas ei saa soolist eristuvust käsitleda absoluutse reeglina, sest peamine määraja on ikkagi isiksus.

Andro Kullerkupp
Äripäev 11.10.2004

Liitu uudiskirjaga:
Meie kvartaalne uudiskiri sisaldab äriarenduse ja innovatsiooniga seotud näpunäiteid, turutrende ning kasulikke nõuandeid juhtimises.