Andro Kullerkupp
Andro Kullerkupp
Vertex Consultingu asutaja

Eesti ettevõtlus- ja ärikonsultatsioonisektor on mõõnas

23. okt. 2012

Mitmed Eesti konsultatsioonifirmade juhid ja konsultandid väidavad justkui ühest suust, et järsult on langenud konsultatsiooniteenuste tellimuste maht. Eks see ole juba pikemat aega kestnud ettevõtlustoetustega otseselt seotud konsulteerimise tulemus. Nüüd kus peamine ettevõtlustoetuste andja EAS on oma programme sulgenud, ei näe ettevõtjad ja asutused enam erilist põhjust konsultatsiooniteenuse tellimiseks.

Suurem osa Eesti ettevõtjaid ja juhte ei ole harjunud konsultante kaasama oma tegevuse analüüsi, planeerimisse, muutuste juurutamisse ega arendusprojektidesse. Konsultandid on selles ka ise süüdi. Suhteliselt lihtne on leida kliente tagastamatu raha taotlemise teenust pakkudes. Sellest on kujunenud nö. sisenemisteenus ja alles rahastustaotluste koostamise käigus on kogenumad konsultandid aidanud oma klientidel „silmi avada“ ka muudes organisatsiooni tegevusaspektides. Nüüd kus atraktiivset sisenemisteenust enam pole on raske kliente veenda konsultatsiooniteenuse kasutamise väärtuses. Vähem probleeme on suure püsiklientuuriga konsultantidel kes lisaks tehnilisele konsultatsioonile on keskendunud suhtepõhisele nõustamisele ning muutunud oma klientidega üsna lähedasteks.

Olukord halveneb veelgi kuna need vähesed toetusprogrammid mis veel jäänud, on samuti mõne aja pärast sulgumas. Uus eelarveperiood avaneb alles aastal 2014, kuid selleks ajaks on suure tõenäosusega paljud väiksemad konsultatsioonibürood oma tegevuse lõpetanud. Ettevõtjad ja juhid kellel on positiivne kogemus sisulisest konsultatsioonist võiksid just nüüd kaaluda konsultatsiooniteenuse kasutamist. Konsultantidel on rohkem aega süveneda, hinnad on soodsamad ja mis siin salata, see aitab ka konsultantidel oma tegevusprofiili korrigeerida. Lõpuks rakendub klassikaline win-win situatsioon kus tellija saab väljastpoolt ettevõtet lisajõudu ning head konsultandid jäävad oma alale püsima.

Liitu uudiskirjaga:
Meie kvartaalne uudiskiri sisaldab äriarenduse ja innovatsiooniga seotud näpunäiteid, turutrende ning kasulikke nõuandeid juhtimises.