Andro Kullerkupp
Andro Kullerkupp
Vertex Consultingu asutaja

Hirm või enesekindlus?

6. dets. 2004

Olen lugenud mitmeid kõlavaid elutõdesid nagu „igale langusele järgneb tõus” ja „sebra on ikka triibuline-kord must, siis jälle valge”. Sellised elutõed on parimad eneseteraapia laused juhul kui ei peaks hetkel väga hästi minema. Elutõde, „kotkad lendavad ikka kotkastega” on juba selge enesekindluse märk. Nii mõtleb inimene, kes naudib oma elu ja inimesi enda ümber.

Tänast nõuannet ajendasid mind kirjutama viimase aja sündmused enda elus. Peale minu jaoks olulise projekti õnnestumist algas täielik õnnestumiste jada, enesekindlus on kasvanud raketikiirusega. Olles realist analüüsisin seda olukorda. Järeldus on ühene, kui projekt õnnestub siis muutud alateadlikult võitjaks ning sinu sütitav enesekindlus hajutab kõik teiste inimeste kahtlused sinu tegemistes, inimesed usuvad sinusse. Usk sinusse tõstab jällegi sinu õnnestumise tõenäolisust ja motivatsiooni püüelda veel paremini.

Mul on seljataga ka ebaõnnestunud projekte ja kellel neid ei oleks, kuid analüüsides oma meeleseisundit neid projekte läbi viies võib välja tuua selge seose enesekindluse ja õnnestumise ning hirmu ja ebaõnnestumise vahel.

Kui jälgida mitmete firmade arengut siis järsk kasv ja jõuline liikumine edu poole on alanud just esimesest õnnestunud suurprojektist. Edukates firmades muutuvad õnnestunud suurprojektid kiiresti tehtud väikesteks ning tekitavad ambitsiooni uuteks väljakutseteks.

Selle taustal soovitan ettevõtetel ja seal töötavatel inimestel märgata töövõite ja tähistada neid, kuid samal ajal analüüsides tehtut, et mitte olla pimestatud oma edust. Lõppkokkuvõttes tuleb siiski tõdeda, et sebra on ikkagi triibuline, kuid mida laiemaks muutuvad valged seda kitsamaks jäävad mustad triibud.

Andro Kullerkupp

Liitu uudiskirjaga:
Meie kvartaalne uudiskiri sisaldab äriarenduse ja innovatsiooniga seotud näpunäiteid, turutrende ning kasulikke nõuandeid juhtimises.