Andro Kullerkupp
Andro Kullerkupp
Vertex Consultingu asutaja

3 argumenti miks kasutada laenutaotlemisel spetsialisti

19. veebr. 2014

Kas oled märganud, et kui sa ei kasuta arvutis pikemat aega mõnda programmi, siis on selle uuesti kasutamine aeglasem ja nõuab vahest isegi asjatundjatelt nõu küsimist. Sama kehtib igasuguse spetsiifilise tegevuse kohta mida me ei tee igapäevaselt. Vilumus lihtsalt kaob.

Strateegia konsultandid tegelevad igapäevaselt strateegilise planeerimisega, suhtekorraldajad vastavalt kommunikatsiooniteemadega, investorid rahastamisküsimustega jne. Selleks ongi erinevate valdkondade eksperdid kõrgelt hinnatud, et nad tegelevad ühe kindla asjaga igapäevaselt, lahendades probleeme ja täiustades töövõtteid. See on nende kutsumus ja eriala.

Selge on ka see, et ükski ettevõtja ei tegele igapäevaselt ärilaenu taotlemisega. Kui kord tekib vajadus investeerida ja kapitali napib, siis on vaja alustada laenutaotlusprotsessiga. Sageli on aga laenuvajadus ettevõtetel, kes ei saa kohe panga uksest sisse astudes positiivset laenuotsust.

Meie tavapraktika on mitte laenu taotleda, vaid kutsuda pangad laenupakkumisi tegema. Siin on oluline erinevus

Miks mitte kaasata asjatundjaid kellel on aastatega välja kujunenud suhted erinevate pankadega, kes tunnevad panga siseprotsesse ja teavad nende ootusi esitatavatele materjalidele? Järgnevalt kolm põhilist argumenti, miks kaasata ärilaenu konsultant.

  • Pankade jaoks tuttava konsultandi poolt ette valmistatud materjalid on neile selgesti mõistetavad ja aitavad kiirendada taotlusprotsessi. Samuti tõstavad usaldust taotleja suhtes kuna informatsioon on läbinud juba esimese nö jämedama sõela. Konsultant teeb panga jaoks taotluse lihtsamaks ja puhtalt inimlikust aspektist eelistavad nad tegeleda lihtsamate projektidega. Samuti teavad nad, et konsultant soovib kindlasti kaitsta oma mainet ja ei too nendele hindamata riskidega projekte.
  • Laenutaotleja saab tegeleda oma põhitegevusega kuna konsultant viib ennast kogu taustainfoga kurssi ning vastab panga täpsustavatele küsimustele juba ise, kooskõlastades vastused eelnevalt taotlejaga. Enamasti asuvad ettevõtjad laenu taotlema samast pangast kus neil konto asub, kuid konsultant aitab leida soodsaima pakkuja, suheldes mitme pangaga korraga. Meie tavapraktika on mitte laenu taotleda, vaid kutsuda pangad laenupakkumisi tegema. Siin on oluline erinevus.
  • Laenutaotleja ei pea valdama spetsiifilist finantsterminoloogiat ja suutma kõiki suhtarve selgitada. Koostöös laenutaotlejaga arvutab konsultant kõik vajalikud suhtarvud välja ja viitab juba enne laenutaotluse esitamist nendele suhtarvudele mis ei vasta panga ootustele. Koos konsultandiga mõeldakse välja erinevad investeerimisstsenaariumid, et maandada riske nii panga kui laenutaotleja enda jaoks. Ühiselt leitakse uskumatult häid lahendusi. Hiljutine näide praktikast oli selline kus laenusummat oli vaja vähendada 1/3 võrra. Rääkides seadmete tarnijatega saavutati mitmekordne efekt, hinnaalandus 500 tuhat €, tagasiostukohustus 80% seadme väärtusest ja aastane seadme järelmaks. Seega konsultant oskab oma kogemusest anda erinevaid soovitusi investeeringute planeerimisel.

Vertex on aidanud ettevõtjatel erinevaid finantsvahendeid taotleda juba üle 12 aasta. Avatud EL toetuste perioodidel on põhirõhk küll toetuste taotlemisel, kuid alati on olulisel kohal olnud pangalaen. Propageerime investorite vältimist kuna sisuliselt sobib investori kaasamine vaid 1% juhtudest. Pangalaen on küll kohese rahavoolise kohustusega, kuid säilib sõltumatu ärijuhtimine.

Vertexi poole tasub pöörduda keerukamate laenutaotluste korral. Mis on keerukas laenutaotlus, seda on raske ühe lausega öelda. Eks te tunnete selle ise ära.

Liitu uudiskirjaga:
Meie kvartaalne uudiskiri sisaldab äriarenduse ja innovatsiooniga seotud näpunäiteid, turutrende ning kasulikke nõuandeid juhtimises.