Andro Kullerkupp
Andro Kullerkupp
Vertex Consultingu asutaja

Ettevõtjad usuvad majanduse kiiresse taastumisse

8. apr. 2020

Osades sektorites, eelkõige teeninduses ja turismis, on eriolukord tekitanud suure kriisi ja juba praegu lõpetavad paljud selle sektori ettevõtted tegevuse. Sektorid mida veab otseselt lõpptarbija nõudlus on hetkeolukorras kõige tundlikumad. Seejuures näiteks müük internetis on kasvanud jõuluaegsele tasemele. Alloleval skeemil on erinevate sektorite juhtide subjektiivne hinnang turumahtude kujunemise osas.

Norra turg ja autotööstus

Sektorid mille nõudlust veab pikaajalise mõjuga investeering, ei tunneta hetkel nõudluse vähenemist. Peamine probleem seisneb pigem töö teostamises, kuna tavapärane tootmisprotsess on häiritud. Samal ajal kõik ettevõtted kes sõltuvad Norra turust on olenemata sektorist hetkel raskustes. Norras sisuliselt majandus seisab, sest inimestele on tagatud riiklikud toetused sellises mahus, mis on võimaldanud praktiliselt kõigil koduseks jääda. Seda kinnitavad nii puitmajade, masinaehituse, ehituse kui ka laevaehituse sektori ettevõtjad.

Raskustes on hetkel ka ettevõtted mis on seotud autotööstusega. Kuna autotehased on suletud, siis saavad otseselt pihta erinevate komponentide tarnijad. Eestis on see tuntav eelkõige elektroonikatööstuses.

Ettevõtjad usuvad majanduse kiiresse taastumisse.

Hetkel ei ole tegemist majanduskriisiga, vaid pandeemiaga mis on sundinud kogu maailma pausile panema. Kui taas play nupule vajutada, siis tekib tõenäoliselt tugev tõmme kogu tarneahelas oma mahtude taastamiseks.

Kuigi ahela lõpus on eraisik, kelle ebakindlus ja halvenenud finantsseis võiks kogu tarneahelas mahtu vähendada, siis reaalsuses ei usuta nõudluse olulisse vähenemisse. Eriolukorra järgselt võib tarbimine järsult tõusta isegi endisele tasemele, kuid peale esimest tarbimislainet langeb see mahus, mis on võrdeline ajutise töötusmääraga konkreetsel turul.

Ettevõtjate optimistliku hinnanguga kaasneb siiski tingimus, et eriolukord kestab kuni 4 kuud. Pikem periood käivitab juba majanduskriisi, mis tähendab, et tekivad suured võlgnevused, tarneahelad katkevad ja sealt omakorda pankrotilaine. Pankrottide tõttu tekib suur töötusmäär, nõudlus väheneb ja kogu majandus on surutises.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kui meie peamised turud suudavad eriolukorra lõpetada juuli alguseks, siis võib eeldada positiivset stsenaariumit ja kiiret rahavoogude taastumist. Kallimate ja luksuskaupade turu tarbimise taastumine võtab kindlasti kauem aega kui tarbekaupade ja teenuste turud.

Head ettevõtjad, kasutage riiklikke toetuseid, maksepuhkuseid ja muid lühiajalisi kulude kärpimise abinõusid. Jälgige asjade käiku ja siis teeme juba uusi plaane.


Meie eksperdid aitavad. Vaata siit

Liitu uudiskirjaga:
Meie kvartaalne uudiskiri sisaldab äriarenduse ja innovatsiooniga seotud näpunäiteid, turutrende ning kasulikke nõuandeid juhtimises.