Andro Kullerkupp
Andro Kullerkupp
Vertex Consultingu asutaja

Selgitus, miks EAS ei soovita kaasata erakonsultante

27. sept. 2010

Kui praegused või tulevased ettevõtjad lähevad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusse ja Maakondlikesse Arenduskeskustesse konsultatsioonile või avalikule seminarile, siis kuulevad nad sageli, et erakonsultantide kaasamine oma projektidesse ei ole soovitatav. Pahatihti aga jääb see soovitus inimestele lahti selgitamata.

Kui praegused või tulevased ettevõtjad lähevad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusse ja Maakondlikesse Arenduskeskustesse konsultatsioonile või avalikule seminarile, siis kuulevad nad sageli, et erakonsultantide kaasamine oma projektidesse ei ole soovitatav. Pahatihti aga jääb see soovitus inimestele lahti selgitamata.

Nõustun igati, et mitte keegi, mitte kusagil peale ettevõtja enda ei saa püstitada ettevõtte eesmärke, määratleda protsesse, koostada finantsprognoose jne. Nimetatud elemendid on osa strateegilisest planeerimisest, mis oma loomult on teatud stsenaariumeid arvestades ajas ette tehtud otsused. Ma ei tea ühtegi ettevõtjat kes laseks reaalajas kellelgi teisel teha ettevõtet puudutavaid strateegilisi juhtimisotsuseid, seega ei tohiks seda lubada ka planeerimisel. EAS ja MAK püüavadki ettevõtjatele ütelda seda, et ettevõtjad ei telliks tuimalt äriplaani kelleltki, kes võtab nö. sahtlist vastava tegevusala äriplaani ja vahetab selles firma nime.

Tahaksin siinkohal ettevõtjaid just julgustada konsultante kaasama, kuna kompetentsed konsultandid oskavad aidata ettevõtjal läbi mõelda erinevaid aspekte, ohtusid ja alternatiivseid võimalusi. Kompetentne konsultant ei ole õigete vastuste andja, vaid juhendaja, kes aitab ettevõtjat kaalutletud otsuste langetamisel. Samuti on konsultant hetkeolukorra hindamisel asendamatu, kuna sel juhul on tagatud objektiivsus. Ilma objektiivse lähtekohata (hetkeolukorda tundmata) on äriplaneerimine sama kui võistelda kaugushüppes ilma kindlaks määratud äratõukepakuta.

Joonis 1: Tegutsevates ettevõtetes on enne planeerimist vajalik tuvastada lähtekoht (alusta ülalt paremalt).

Joonis2 : Peale hetkeolukorra selgitamist saab alustada strateegilise planeerimisega (alusta ülalt paremalt)


Kompetentse konsultandi tunneb peamiselt ära tema varem teostatud projektide järgi. Küsige konsultandilt tema referentse ja hinnake kas tema varasem kogemus vastab teie ootustele. Teine oluline kriteerium on kutsetunnistus. Kui konsultandil on kutsetunnistus siis see tähendab, et ta on läbinud range hindamise kus on kontrollitud tema teadmisi, oskusi ja nõustamiskompetentse. Enne konsultandi valimist on vaja endale väga täpselt selgeks teha, millised on ootused lõpptulemusele.

Sageli pöördutakse konsultandi poole Euroopa Liidu toetuste taotlemiseks. Kui läheb hästi ja saate koostöö tulemusena toetust, siis võib teil hiljem siiski tekkida arvamus konsultandist kui bürokraadist. Mõelge palun eelnevalt läbi, mis on teie tegelik äri ja visioon. Minu kogemus näitab, et kunagi pole selleks olnud toetuste taotlemine. Siit edasi saab juba minna sisulise tööga, kus keskendutakse ettevõtte tegelikule sihile ja strateegiatele. Alles siis kui strateegiad hakkavad paika saama on võimalik analüüsida erinevaid finantseerimise meetmeid, millest üks võib olla toetus.

Joonis 3: Näiteid finantseerimismeetmetest

Lisaks juhendamisele rakendab konsultant ettevõtja nõustamisel ka oma teadmisi strateegiast, turundusest, finantsidest ja mitmest muust valdkonnast, et aidata ettevõtjal oma plaanid ja mõtted korralikult ning arusaadavalt vormistada. Sageli kaasatakse strateegilisse planeerimisse ettevõtte erinevad võtmeisikud ja vahest ka partnereid väljastpoolt ettevõtet. Sellises protsessis on konsultant süsteemse töö korraldaja, kus ta loob erinevaid kollektiivse mõtlemisprotsessi meetodeid kasutades osalejate ideedest terviku ja lõpptulemusena aitab määratleda loodud plaanide elluviimisega seonduvad rollid ja tulemuste mõõtmise indikaatorid.

Lõppkokkuvõttes on iga konsultatsioon erinev ja siin pole võimalik standardset konsultatsiooniprotsessi kirjeldada. Pöörduge julgesti konsultantide poole ja selgitage oma vajadusi ning ootuseid. Olen saanud palju kiitvat tagasisidet ja korduvalt on kinnitatud, et enne konsultandiga kokkupuudet suhtuti selle ameti esindajatesse pigem skeptiliselt.

Andro Kullerkupp


Liitu uudiskirjaga:
Meie kvartaalne uudiskiri sisaldab äriarenduse ja innovatsiooniga seotud näpunäiteid, turutrende ning kasulikke nõuandeid juhtimises.