Andro Kullerkupp
Andro Kullerkupp
Vertex Consultingu asutaja

Äratundmine

26. okt. 2012

Olen toimetanud pea 12 aastat konsultatsiooniturul. Minu tegevus Vertexis on kattunud Euroopa Liidu toetuste eelarveperioodiga, laenubuumiga ja mitmete muude teguritega kus sisuliselt eksitati ettevõtjaid äriplaneerimist ületähtsustades. Ma ei tea ühtegi ettevõtet mis oleks edukas ainult tänu sellele, et nende äriplaan oli põhjalik ja mahukas. Olen selle aja jooksul isegi leidnud pöördvõrdelise seose äriplaneerimise detailsuse ja edu vahel. Mida mahukam on äriplaan seda tõenäolisem on ebaedu – on minu tõdemus kahjuks.

Kui olime alustamas ühte järjekordset nö. kohustuslikku (EAS toetuse taotlemine) äriplaneerimist uue kliendi juures siis küsisin kas tal on juba äriplaan olemas. Ta ütles, et on küll ja võttis taskust kollase post-it paberi kuhu oli kirjutatud 5 märksõna. See ettevõtja annab tööd ligi 300-le inimesele ja tegutseb globaalselt.

Detailne äriplaneerimine võis toimida 15 aastat tagasi, kuid tänaseks on olulisem lihtsalt proovida. Kui sa ei proovi siis sa ei saa teada kas sul oli läbimurdeline idee või mitte. Ükski potentsiaalne klient ega turuanalüüs ei suuda sulle anda infot selle kohta mida nad tegelikult vajavad, sest enamasti ei teata seda isegi. See kuidas proovida võimalikult väikeste riskidega on juba läbimõtlemist väärt.

Loomulikult ei tasu uue ettevõtte või arendusprojektiga täiesti ettevalmistamata välja tulla. See võib lõppeda suurte probleemidega, kuid kindlasti ei tasu planeerimisega ka üle pingutada. Olen jätkuvalt strateegilise juhtimise pooldaja (plan, do, check, act), mis sisuliselt julgustab ka pidevalt proovima oma ideid praktikas.

Suhteliselt paigas võiks olla arusaam kolmest numbrist tulud-kulud=kasum. Läbi võiks olla mõeldud mis on järgmised sammud, mida pakud, kellele pakud, miks nad peaks seda ostma, kuidas pakud ja millal pakud. Point aga selles, et ära karda proovida. Isegi kui arvad, et toode, meeskond või protsessid pole veel päris valmis, kuid sulle tundub, et tegemist on millegi uudsega siis hakka otsast minema, küll jõuad seda täiustada.

Olen jõudnud äratundmisele, et igasugused toetuste andjad, finantsinvestorid jms välised mõjutajad on sundinud ettevõtjaid tegema asjatuid ja formaalseid äriplaane mis ei leia tegelikult sisulist kasutust. Positiivne näide seejuures on aga Euroopa Komisjonist otse taotletavad toetusprogrammid, kus taotlemine on muudetud küllaltki tõhusaks ja loogiliseks.

Olen jõudnud ka äratundmisele, et ma loobun tegevusest, mille tulemusena ei teki praktilist väärtust ja panustan ainult sellistesse tegevustesse mida ettevõtjad ning juhid tegelikult vajavad. Sisuliselt vajatakse kogenud suhtluspartnerit, kes suudaks neutraalse pilguga nende mängu pealt vaadata ja oma vaatenurgast nähtavaid riske ja võimalusi selgitada. Vahest vajatakse ka praktiliste tegevusplaanide läbimõtlemist, abi asjade ärategemisel, õigete inimeste leidmisel ja meeskonna ergutamisel. Suurim vajadus seisneb aga selles, et kuidas eesmärgid muuta mõõdetavateks tööülesanneteks. Ma ei välista ka äriplaneerimise vajadust, kuid see tegevus peab tooma organisatsioonile reaalset kasu.

So, let’s rock the s**t out of the cat nagu ühes Eesti kultusfilmis Guido Kangur ütles.

Liitu uudiskirjaga:
Meie kvartaalne uudiskiri sisaldab äriarenduse ja innovatsiooniga seotud näpunäiteid, turutrende ning kasulikke nõuandeid juhtimises.