Andro Kullerkupp
Andro Kullerkupp
Vertex Consultingu asutaja

Juhilt juhile – väljakutsed ja lahendused vol.1

21. märts 2020

Jagan sinuga kokkuvõtet, mida juhid on seoses eriolukorraga tekkinud probleemide lahendamiseks ette võtnud. Olen vestelnud mitmete firmajuhtidega ja nagu arvata võis, on igas firmas oma spetsiifiline väljakutse. Siiski võid saada ka sina siit ideid millele tähelepanu pöörata ja kuidas olukordi lahendada.

Väljakutse: Kulude vähendamine

Lahendus: Kõige kiirema mõjuga on personalikulude vähendamine. Seda tehakse mitmes astmes.

Palgata puhkusele saatmine. Osades firmades on saadetud kogu personal ja teistes osa personalist palgata puhkusele.

Korralisele puhkusele saatmine. Paljudel inimestel on välja võtmata puhkust ja planeeritud puhkus suveks. Korralisele puhkusele saatmine ei mõjuta lühiajaliselt kulusid, kuid tagab hiljem personali olemasolu kui on vaja kaotatud aeg tagasi teha.

Palga vähendamine. Siin on erinevad lähenemised, millest ühel juhul tehakse seda range korraldusena ja teisel juhul lepitakse töötajatega kokku, et saamata jäänud palga maksab ettevõte tagantjärgi.

Koondamine. Eriolukord toob välja tegelikud meeskonnamängijad, selekteerib välja nõrgemad ning moraali kahjustajad. Osad juhid on asunud juba nüüd „nõrgemaid“ koondama. Kuna koondamine on lühiajaline kulu, siis tasub seda teha veel enne kui selleks vahendeid jagub. Pole mõtet maksta palka inimestele keda kavatsed olukorra halvenedes koondada. Isegi kui olukord laheneb oodatust kiiremini, siis makstud koondamistasud uuesti samade positsioonide mehitamisel oleks summaarselt samas suurusjärgus mis olnuks maksta koondatavatele veel palka. Ei tasuks karta, et hiljem pole töötajaid saada.

Väljakutse: Likviidsuse tagamine

Lahendus: Kasutada kõiki riigiabi võimalusi, maksude ajatamist, laenumaksete peatamist Kredexi garantiiga. Asuge kohe pangaga läbirääkimistesse. Kindlasti tuleb arvestada sellega, et pangad on samuti äriettevõtted ja tegelevad sarnaste väljakutsetega nagu teie. Seega saab pangalt küsida ainult sellist vastutulekut millele on neil riigipoolne toetus või garantii.

Tarnijate ja rendileandjaga kokku leppida arvete maksetähtaja pikendamises, kuigi just see ongi peamine tegur mis muudab eriolukorra majanduskriisiks. Siin tekib ahelreaktsioon ja vähem kapitaliseeritud ettevõtted pankrotistuvad, nende tarnijad ja kreeditorid saavad omakorda löögi jne.

Väljakutse: Tellimuste vähenemine või puudumine

Lahendus: Tootjad on märganud, et eksporditehingud kasvavad, sest igal pool valmistutakse majanduskriisiks ning suurendatakse varusid. Seega tasub hetkel panustada turundusele ja müügile ekspordi suunal. 

Tootjad kelle üheks müügikanaliks on olnud jaemüügiketid on saanud järsu tagasilöögi kuni selleni, et poed saadavad kauba tagasi ja on katkestanud müügikampaaniad. Samad ettevõtted on märganud järsku e-poe müügi kasvu. Seega kui sul on e-pood siis panusta selle promomisse ja kui sul seda ei ole siis otsi olemasolevaid e-poode kuhu oma kaupa pakkuda. Võib proovida ka oma e-poe avamist, kuid selle mõju müügitulule pole kindlasti kohene.

Ühe lahendusena siseturu käibe hoidmisel on koostöö oma valdkonna „konkurentidega“. Näiteks kosmeetikatootjad on välja tulnud ühise üleskutsega „HOIAEESTIT“, mille raames saab soodustust e-poest ostes. Üks tootjatest ütles, et e-poe müük on suurem kui kunagi varem.

Väljakutse: Tooraine ja komponentide defitsiit

Lahendus: Ainult ühes ettevõttes kellega olen suhelnud, suurendati varusid samal nädalal kui tuli esimene teade viiruse levikust väljapoole Hiinat. 

Nüüd on võimalik varusid suurendada oluliselt kallimalt või puudub selline võimalus üldse. Ettevõtetel ei jää selles olukorras muud üle kui leida alternatiivlahendusi. Suureks probleemiks on hetkel plastpakendite saadavus. Mõtelge mis on pakendamise alternatiiv, kasvõi ajutiselt.

Väljakutse: Töötajate tervise hoidmine

Lahendus: Paljud ettevõtted on suunanud oma personali kaugtööle. Aga kui ettevõttes on selliseid töid mida saab teha ainult kohapeal, siis kuidas tagada töö jätkamine? Mitmed tootjad on kehtestanud ranged reeglid nagu näiteks: võõraid ei lubata ettevõtte ruumidesse, haigusnähtude ja -kahtlusega inimesed ei tohi tööle tulla, enne tööruumidesse sisenemist desinfitseeritakse käsi, töötajad peavad hoidma distantsi, ühsiköök ja puhkeruum on suletud, tööriistade ja tööpindade regulaarne desinfitseerimine, ultraviolettlambid tööruumides (vähendavad viiruse levikut).

Väljakutse: Inimeste töövõime tagamine

Lahendus: Olukord on täis teadmatust ja teadmatus tekitab hirmu, mis omakorda pärsib töövõimet. Mitmes ettevõttes on juhtkond jaganud omavahel ära töötajad, kellele tehakse personaalne telefonikõne. Tagasiside inimestelt on olnud äärmiselt positiivne ja vähe sellest, et taastub töövõime, suureneb ka motivatsioon ja kuuluvustunne. Suurim inimesi ühendav jõud on ühine vaenlane. Seekord on selleks viirus. Näidake inimestele, et nad ei ole üksi. Sõltuvalt olukorra kestvusest tuleb selliseid kõnesid korrata minimaalselt 1 kord 2 nädala tagant. Parem kui tihedamalt. 

Loe ka juhilt juhile vol.2

Loe ka juhilt juhile vol.3


Kui sul on väljakutseid ja/või lahendusi, mida siin pole kirjas siis anna sellest teada. See on sinu võimalus anda oma panus üldise majandusolukorra parandamisse.

Kirjuta: andro@vertex.ee

Liitu uudiskirjaga:
Meie kvartaalne uudiskiri sisaldab äriarenduse ja innovatsiooniga seotud näpunäiteid, turutrende ning kasulikke nõuandeid juhtimises.