Andro Kullerkupp
Andro Kullerkupp
Vertex Consultingu asutaja

Juhilt juhile – väljakutsed ja lahendused vol.2

26. märts 2020

Eelmisel nädalal tõime välja juhtide poolt nimetatud kuus peamist väljakutset ja lahendust. Olukord muutub pidevalt ja esile kerkib uusi väljakutseid. Siinkohal toome välja sellel nädalal juhtidelt saadud kolm soovitust.

Väljakutse: Töötajate kokkupuute vähendamine

Lahendus: Paljudes ettevõtetes on hädavajalik inimeste kohapeal töötamine. Inimeste kokkupuute vähendamiseks on juhid käivitanud töötamise vahetustega 7 päeval nädalas. See tähendab, et kui varem pidi jaotama koormuse 5 päeva vahel siis nüüd tehakse seda 7 päeva ulatuses.

Väljakutse: Reservide hoidmine

Lahendus: Eesti Maksu- ja Tolliamet ei arvesta eriolukorras tasumata maksudelt intressi. Selleks on soovitatav esitada maksudele ajatamisavaldus. Majanduskriisi peamine põhjustaja on ahelrektsioon, kus ettevõtted jätavad esitatud arved tasumata. Selle vältimiseks (või leevendamiseks) võiks nõuded suunata kreeditorile kus ei kaasne täiendavat finantskulu intressidena. Antud juhul EMTA.

Väljakutse: Jätkusuutlikkuse tagamine

Lahendus: Sõltuvalt sektorist prognoositakse majandusseisakut 6-12 kuud. Antud olukorras võiks arvestada, et ettevõte peab suutma toime tulla ilma tuludeta vähemalt 6 kuud. Kui selliseid reserve ei ole, siis võiks teha ettevalmistusi saneerimiseks. Saneerimisega hiljaks jäädes ei pruugi enam olla piisavalt võimekust saneerimiskulude katmiseks. Saneerimisest saad lugeda täpsemalt siin.

Vertex on tegutsenud konsultatsiooniturul 19 aastat ja me mäletame väga selgelt kuidas arenes majandussurutis 2007-2009. Suurteks kaotajateks olid need, kes alahindasid olukorra tõsidust ja lootsid, et juba lähiajal olukord paraneb iseenesest. Kogu nende reserv kulus kiiresti palkadeks ja püsikuludeks. Tagantjärgi rääkisid need juhid, et kui nad oleksid olukorra tõsidust tajunud siis nad oleks esimesel majanduslanguse kuul teinud suuri kärpeid ja võtnud vastu muid päästeabinõusid. Ka praegu nõustuvad meie kliendid, et on valmis lähiajal tegema suuri kärpeid ja usuvad, et võimekuse taastamine on võimalik suhteliselt kiiresti ajal mil majandus elavneb.

Loe ka juhilt juhile vol.1

Loe ka juhilt juhile vol.3


Kui sul on väljakutseid ja/või lahendusi, mida siin pole kirjas siis anna sellest teada. See on sinu võimalus anda oma panus üldise majandusolukorra parandamisse.

Kirjuta: andro@vertex.ee

Liitu uudiskirjaga:
Meie kvartaalne uudiskiri sisaldab äriarenduse ja innovatsiooniga seotud näpunäiteid, turutrende ning kasulikke nõuandeid juhtimises.