Andro Kullerkupp
Andro Kullerkupp
Vertex Consultingu asutaja

Äriplaanide elluviimine

21. sept. 2006

Vertex omab juba mahukat kogemustepagasit äriplaanide koostamise ja projektidele rahastamisvõimaluste otsimise osas. Vertex jälgib äriplaanide koostamisel alati selle maksimaalset praktilisust, kuid aeg-ajalt peame siiski tõdema, et peale toetuste või laenude saamist enam äriplaani juhtimisdokumendina piisaval määral ei kasutata.

Just seetõttu otsustaski Vertexi meeskond hakata pakkuma lisaks äriplaani koostamisele ka selle elluviimise monitoorimis- ja nõustamisteenust. Antud teenus seisneb peamiselt reaalse tegevuse võrdlemises äriplaaniga, mis aitab ära hoida liiga suured kõrvalekalded plaanidest. Suured kõrvalekalded võivad ühest küljest äriplaani muuta kasutuks ja teisest küljest saada saatuslikuks ettevõtte jätkusuutlikule majandustegevusele.

Antud teenuse pakkumisel võtab Vertex osalise vastutuse enda koostatud äriplaani reaalses elluviimises. Kindlasti ei ole antud teenuse kasutamine firmajuhtide poolt nende ebakompetentsuse märk, vaid pigem realistlik hinnang olukorrale kus igapäeva kohustused ei võimalda piisavalt keskenduda äritegevuse planeerimisele. Kui ettevõtte tegevus liigub plaanipäraselt, siis firmajuht ei pea planeerimisele oluliselt pühenduma, vaid vastavalt eelnevalt kokkulepitud tegevusaruannetele hindab Vertex hetkeolukorra vastavust plaanidele ilma firmajuhti liigselt koormamata. Kui esinevad kõrvalekalded, siis kaasatakse firmajuht kiiremas korras olukorra lahendamisse.

Äriplaani elluviimise monitoorimise sagedus lepitakse iga kliendiga eraldi kokku, kuid algstaadiumis võiks jälgimine toimuda mitte harvemini kui kord kuus. Ettevõtte või projekti stabiisema töö korral peale ca 1 aastat võib monitoorimine toimuda ka iga kvartal või isegi kaks korda aastas. Äriplaani rakendamise algstaadiumis aitab Vertex korraldada ettevõttesiseseid koosolekuid ja teabepäevi, mille käigus presenteeritakse uusi strateegiaid ja arengusuundi. Vertexi juhendamisel saab läbi viia erineva tasandi koosolekuid ja korraldada firmasiseseid töötubasid. Lisaks saavad firmajuhid rakendada Vertexi konsultante konkreetsete projektide juhtimiseks.

Samas ei ole eesmärk iga hinna eest tegevust kujundada vastavalt äriplaanile. Paratamatu on asjaolu, et elu teeb omad korrektiivid ning vahest tuleb plaanid kohandada vastavalt tekkinud situatsioonile või uutele ilmnenud faktidele. Äriplaan ei ole staatiline sahtlidokument, vaid elav ja pidevalt muutuv. Äriplaan jaguneb üldjuhul kolmeks üldteada tasandiks- visioon, strateegia ja operatiivtasand. Paljudes ettevõtetes toimub nn. jooksev operatiivtasandi plaani korrigeerimine, mille raames uuendatakse iga kuu ettevõtte aastast operatiivplaani. Selliseid muutuseid peaks alati tegema nihkega nii, et oleks planeeritud pidevalt ca 1 aasta ette. Tegevusplaanid on äriplaani kõige vahetum osa, mis on ka kõige tundlikum välismõjudele. Tegevusplaanide osas saab planeerida küll tegevuste põhiraamistikku ja kindlasti tegevuste algus ja lõpuaegu, kuid detailsesse sisuliste tegevuste planeerimisse ei tasu liigselt aega panustada.

Mida kõrgemale äriplaani tasandites liikuda seda vähem plaanid muutuvad. Kui ettevõte on sunnitud muutma strateegiaid tihemini kui 1 kord 3 aasta jooksul, siis on juba selge, et operatiivtasandi plaanidest on oluliselt kõrvale kaldutud. Kui minnakse visiooni muutmiseni, siis see tähendab juba sisuliselt firma identiteedi muutmist.

Andro Kullerkupp
Vertex Consulting
21.09.2006

Liitu uudiskirjaga:
Meie kvartaalne uudiskiri sisaldab äriarenduse ja innovatsiooniga seotud näpunäiteid, turutrende ning kasulikke nõuandeid juhtimises.